Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

DHSZ - 3

Főoldal » Középiskola » Matematika
750
Egy derékszögű háromszögben a két befogó hosszának aránya 1:2, továbbá a kerület és terület mérőszámai egyenlők. Határozzuk meg az átfogóhoz tartozó magasság hosszának értékét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Két befogó: a és (b=)2a, átfogó (Pit.-t.): (c=)a 5 
Kerület: a(3+ 5 )
Terulet: a×b/2=(a×2a)/2=a2
A feladat szerint e kettő egyenlő, és mivel a nem nulla; a=3+ 5 

A területet felírhatjuk úgy, mint t=(ab)/2=cm/2
(m itt az átfogóhoz tartozó magasság)
Ezt rendezve: m=(ab)/c. Behelyettesítesz, kiszámolod.
0