Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
559
Sziasztok!
Ezzel a feladattal kapcsolatban lenne szükségem segítségre.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
`l=15\ cm="0,15"\ m`
`m=15\ dkg="0,15"\ kg`
`D=15\ N/m`

Ilyen megnyúlással lenne nyugalomban a rendszer, ha nagyon lassan eresztenénk le a testet:
`m·g=D·l_0`
`l_0=(m·g)/D=("1,5"\ N)/(15\ N/m)="0,1"\ m`
Tehát 10 centit nyúlik meg a rugó a nyugalmi állapotban, a rezgés pedig e körül a pont körül megy: a felfüggesztési pont alatt `l+l_0`=25 centivel van a rezgőmozgás nullpontja.
A 19 cm e fölött van 6 centivel:
`x_1="0,06"\ m` a test pillanatnyi pozíciója
`v_1="0,8"m/s` a sebessége

Képzeljük úgy, mintha már `t_1` ideje menne a rezgés, amikor a pályáján felfelé menet eléri ezt az `x_1` helyet `v_1` sebességgel:
`x_1=A·sin(ωt_1)`
`v_1=ω·A·cos(ωt_1)`
és tudjuk, hogy `ω=sqrt(D/m)`
-------
Ezekből ki lehet számolni `A` és `t_1` értékét:
`x_1/v_1=1/ω·"tg"(ωt_1)`
`t_1=("arc"\ "tg"((ω·x_1)/v_1))/ω`
Számold ki, aztán az `A` amplitudót is.

a) `t_2=t_1+9\ s` időben kell az `x_2`-t kiszámolni, a válasz pedig `l+l_0-x_2`
b) rád bízom, ugye megy?
1