Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes körkúp

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1115
Határozd meg az egyenes körkúp felszínét és térfogatát! Kérhetem a pontos számítások levezetésével?

d=1,4 dm, o=91 cm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
A feladat megoldásához ki kell számolnunk a kúp magasságát (m). Az alapkör átmérője 1,4 dm, ennek a fele az alapkör sugara (r), ami kell nekünk a számoláshoz. r=0,7 dm=7 cm. A magasság, az alkotó (o) és a sugár egy derékszögű háromszöget zárnak be, ahol az m és az r a két befogó, az o pedig az átfogó. Így a Pitagorasz-tétellel ki tudjuk számolni a magasságot:

m²+7²=91²
m=90,73 cm

A kúp felszíne= r²×π+r×π×o vagyis: 7²×π+7×π×91=2155,13 cm²
A kúp térfogata=(r²×π×m)/3 vagyis (7²×π×90,73)/3=4655,6 cm³
Módosítva: 7 éve
1