Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekban ezt nem értem..

Főoldal » Középiskola » Matematika
3379
Egy háromszög oldalfelező pontjai (-2;-2) (5;1) (3;4)
a) számítsuk ki a háromszög csúcsainak koordinátáit
b) számítsuk ki az eredeti és az oldalfelező pontok által meghatározott háromszögek súlypontjainak koordinátáit

Ezt valaki megoldaná létszi?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
a) Legyen a három keresett pont `A(a₁;a₂)`, `B(b₁;b₂)` és `C(c₁;c₂)`. Az oldalfelező pont koordinátáit úgy kapjuk, hogy az azonos helyen álló koordinátákat összeadjuk és osztjuk 2-vel, ez alapján három egyenlet írható fel az első koordinátákkal:

Ha az `AB` oldal felezőpontja a (-2;-2) pont, akkor `(a₁+b₁)/2 = -2`
Ha az `AC` oldal felezőpontja az (5;1) pont, akkor `(a₁+c₁)/2 = 5`
Ha a `BC` oldal felezőpontja a (3;4) pont, akkor `(b₁+c₁)/2 = 3`

Ezt az egyenletrendszert kell megoldani, így megkapod a három pont első-első-első koordinátáját. Hasolóan kell eljárni a második koordinátákhoz.

b) A súlypont koordinátáit úgy kapod meg, hogy összeadod az azonos helyen álló koordinátákat, és osztot az összeget 3-mal. Az adott háromszög esetén:
első koordináta: `(-2+5+3)/3=2`
második koordináta: `(-2+1+4)/3=5/3`, tehát a kisebb háromszög súlypontja: `S(2 ; 5/3)`.
Módosítva: 7 éve
1

Vagy vektorokkal is számolhatod a csúcsokat:
A súlypontok azonosak, mindkettőnél: (2;1)
Módosítva: 7 éve
1