Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egységes érettségi feladatgyűjtemény fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
611
Valaki legyen szíves segítsen ebben a feladatban! : egy helikopter 5m/s állandó sebességgel emelkedik. Amikor eléri a 150m magasságot, a helikopterhez viszonyítva 10m/s sebességgel lefelé hajítunk egy csomagot. (A légellenállástól eltekinthetünk) Mennyi idő alatt ér a csomag a talajra?
Mekkora sebességgel ér földet a csomag? Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ha csak a csomag leérkezési idejét nézzük:

Megtett út (s) = 150 méter
kezdősebesség (v0) = 10 - 5 = 5 m/s
g = 10 m/s² (gravitációs gyorsulás)
Ekkor:
s = v0 * t + (g/2)*t²
150 = 5*t + 5*t²
-5t² - 5t + 150 = 0
-t² - t + 30 = 0
t1 = 5 másodperc alatt ér le
t2 = -6 (negatív, nem lehet)
0