Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Módusz, átlag, medián, terjedelem, szórás

Főoldal » Középiskola » Matematika
108736
Tekintsuk a kovetkezo mintat:10,10,10,15,15,15,15,20,20,20,20,20,30,30,50,50,80 számítsunk mediant moduszt atlagot terjedelmet es szorast
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
2
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Módusz: Egy sorozat leggyakrabban előforduló eleme, jelen esetben a 20.

Medián: A sorba rendezett adatsor közepe, ha kettő érték van, akkor a két érték átlaga, itt: 20+20/2= 20, tehát MEDIÁN=20

Terjedelem: Legnagyobb és legkisebb adat különbsége, itt: 80-10=70

Szórás:A szórás kiszámításának lépései:

1. Kiszámítjuk az adatok számtani közepét.

2. Kiszámítjuk az adatok eltérését a számtani középtől (adat - számtani közép)

3. Vesszük ezeknek az eltéréseknek a négyzetét.

4. Kiszámítjuk ezeknek az "eltérés négyzeteknek" a számtani közepét.

5. Végül ebből négyzetgyököt vonunk.Átlag:25,29
3