Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek/Fizika 9.évfolyam

Főoldal » Középiskola » Matematika
6271
1, Egy anya 29 éves volt, amikor a fia született. 11 év múlva az életkora 1 évvel lesz kevesebb, mint a fia akkori életkorának kétszerese. Hány évesek most?

2, Egy sakkversenyen minden versenyző egyszer játszik mindenkivel. A második forduló után az egyik versenyző feladta a versenyt, így összesen 15-tel kevesebb mérkőzésre kerül sor, mint tervezték. Hány versenyző nevezett eredetileg a versenyre?

3, Szegeden a belvárosi hidat két pillér három részre osztja: a két pillér közötti rész a híd harmadánál 20mrel kevesebb, a jobb oldali pillértől a partig terjeszkedő rész pedig a híd negyedénél 5mrel rövidebb. A leghosszabb a bal oldali pillértől a bal partig tartó rész, mely a híd felénél csak 30mrel kevesebb.
a, Milyen hosszú a híd?
b, Mennyi idő alatt ér át a hídon egy 18m hosszú kamion, ha 30 km/h sebességgel halad?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
29 évesen szülte anya a fiát tehát koruk külömbsége 29 év! (A-F=29 ,ezért A=29+F)
Tegyük fel hogy az anya A éves a fia F éves.
Mivel "11 év múlva az életkora 1 évvel lesz kevesebb, mint a fia akkori életkorának kétszeres"
A+11+1=(F+11)×2
A+12=F×2+22
(29+F)+12=F×2+22
41+F=F×2+22
41=F+22
F=19
A=F+29=48
Most a fiú 19 éves anyja pedig 48..
Az első fordulón n×(n-1)/2 meccs történik..
(n a résztvevők száma)
A k adik fordulón
(n-k-1)×(n-k-2)×0.5 meccs lesz..
A 2. Fordulón
(n-1)×(n-2)/2 meccs volt..
A 3. Fordulón
(n-2)×(n-3)/2 meccs lett volna ha nem áll ki seni
Ha ebből 1 kiáll akkor
(n-3)×(n-4)/2 meccs lesz
(ez 15-el kevesebbnek kell lennie mint (n-2)×(n-3))
Az egyenletümk:
(n-2)×(n-3)/2=(n-3)×(n-4)/2+15.
(Az egyenlet megoldóba megoldva )
n=18
Tehát 18 csapat indult volna..
Módosítva: 7 éve
1