Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Angol

394
Valaki tudna nekem segíteni légyszíves ebben a feladatokban. Van amit kitöltöttem , de nem hinném hogy jó.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Idegen nyelv

Válaszok

2
4.
1.police office
2.museum
3.rallyway
4.theatre
5.department store
6.raliway station
1
1.is
2.was
3.?
4.were
5.weren't
6.is
Writing
My Summer holiday is fantastic. I went to Istanbul, Turkey. The flight was scarry, but I'm OK. I saw the blue mosque and many historical places. The weather is very nice. I enjoy the Turkish food it was delicious specially the kebabs and shawirma. I visited many museums. The people are fantastic and friendly. I took the ferry to cross from one side of the city to the other side. I taking many pictures with my camera. Trains and buses are really good. My trip is not very cheap as the city is a bit expensive but it is worth it. People aren't speak English a lot in Turkey but I manage to get to where I am going. I am going to the Turkish tradional public baths. They are very cheap and very relaxing.In the evening I get out on the balcony and watch the city.
5
river
garden
stairs
school
bridge
bed

3
listen,go,studying,have,staying, waiting, think
1

Sziasztok! Sajnos több hibát is látok az 1. megoldásban, ezért szeretnék leírni nektek egy helyes változatot, de indoklást is akarok adni a helyes válaszoknál is arra, miért azok a jók és miért nem más, hogy mindenki értse az egészet. :)

4.
1 - post office - Mert a fordítás: A postán adsz fel levelet.
2 - museum ✓ - Ford: A múzeumban látsz régi dolgokat.
3 - road - Mert a fordítás: Az úton mész az autóddal.
4 - theatre ✓ - Ford: A színházban látsz színészeket.
5 - department store ✓ - Ford: Az áruházban veszel ruhákat.
6 - railway station - Ford: A vasútállomáson tudsz felülni vonatra. (csak a betűzésben volt egy hiba)

1.
1 - There isn't any wine, but there's some water. - Ford.: Nincsen bor, de van víz. (tagadó mondatokban használjuk az any-t, ezért az isn't a helyes)
2 - There was a good film on TV last night. ✓ - Ford.: Tegnap este ment egy jó film a tévében. (a last night időhatározót simple pastnál használjuk és állító mondatról van szó, ezért a was a megoldás)
3 - Are there any guests at the hotel? - Ford.: Vannak vendégek a hotelban? (kérdő mondat, ezért az any a helyes)
4 - There weren't any famous people at the party last week! - Ford.: Nem volt egyetlen híres ember sem a múlt heti buliban! (mivel az any-t vagy kérdő, vagy tagadó mondatban lehet csak használni -> a felkiátójel miatt ez kizárásos alapon tagadó mondat lehet; a last week pedig ismét simple pastnél használt időhatározó - tehát múlt idejű tagadó mondatunk van, a létige pedig többes számú alanyra utal, ezért a weren't a megoldás)
5 - "Were there any ghosts in your room?" "No, there weren't" ✓ - Ford.: - Voltak szellemek a szobádban? - Nem, nem voltak. (ismét múlt idejű tagadó mondat, többes számú alany)
6 - "Was there a good restaurant?" "Yes, there was." Ford.: - Volt ott jó étterem? - Igen, volt. (itt pedig múlt idejű állító mondat, egyes számú alannyal, ezért a was a helyes)


Levélírás (az első válaszoló alapötlete jó lesz, csak néhány javítás kelleni fog neki, ezért ezt fogom használni):

1. My Summer holiday is fantastic. ✓

2. I went to Istanbul, Turkey. -> I am in Istanbul, Turkey. (mivel a feladat leírása szerint a vakáció alatt küldjük a képeslapot, úgy kell írni, mintha jelenleg ott lennénk, ahova utaztunk, ezért I am kell a went to helyett)

3. The flight was scarry, but I'm OK. -> The flight was scary, but I'm OK. (scary, nem pedig scarry - biztos csak elírás, de a scarry sebhelyeset jelent(!) )

4. I saw the blue mosque and many historical places. -> I have seen the blue mosque and many historical places. (szintén hogy kifejezzük, még mindig vakáción vagyunk, úgy kell írnunk arról, mit láttunk, mintha éppen most történt volna, nem pedig mintha egy idő elteltével visszaemlékezve említenénk, valamint nem azon van a mondatban a hangsúly, hogy a mennyire régen történt az adott dolog, hanem azon, hogy ez a dolog megtörtént [nemrég], tehát present simple helyett present perfectet használunk)

5. The weather is very nice. ✓

6. I enjoy the Turkish food it was delicious specially the kebabs and shawirma. -> I am enjoying the Turkish dishes, they are delicious, especially the kebab and shawarma.
Itt több dolog is volt:
- enjoy helyett am enjoying: szintén mert még mindig vakáción vagyunk, plusz a török konyhát csak most, kivételesen ebben a pár napban próbálhatjuk ki, ezért present continuous a megfelelő igeidő
- food helyett dishes (fogások), mert a kebabra és a shawarmára utalsz, amik fogások (angolul sajnos nem tudunk olyan rugalmasak lenni ezekkel a megnevezésekkel, dish alatt mindenképp fogást értünk, de a food utalhat élelmiszerekre, alapanyagokra is)
- was delicious helyett is delicious az első pontnál említett indok miatt)
- specially helyett especially: a különösen fordítása az especially (vagy ez talán csak elírás volt?)
- shawirma helyett shawarma (valószínűleg szintén csak elírás)

7. I visited many museums. -> I have visited many museums. (ugyanazért present perfect, amiért a 3. mondat is)

8. The people are fantastic and friendly. ✓

9. I took the ferry to cross from one side of the city to the other side. -> I have taken the ferry to get from one side of the city to the other. (present perfect mint a 3. mondatnál, és a helyes kifejezés csak simplán a get from one side of the city to the other)

10. I taking many pictures with my camera. -> I have been taking many pictures with my camera. (majdnem present perfect lenne itt is, mint a 3. mondatban, de a take ige a kifejezésben ezt itt nem engedi meg, ezért [ebbe most nem akarok belebonyolódni, de] a present perfect continuous igeidő megfelelőbb, ezért a helyes alak a have been taking lesz.

11. Trains and buses are really good. ✓

12. My trip is not very cheap as the city is a bit expensive but it is worth it. -> My trip is not really cheap (vagy: my trip is somewhat costly), as the city is a bit expensive, but it is worth it. (a not very cheapnél a not really cheap természetesebben hangzik)

13. People aren't speak English a lot in Turkey but I manage to get to where I am going. -> People don't really speak English (vagy: very few people speak English) in Turkey but I am managing to find my way around here.
Itt megint több dolog:
- a speak ige, ezért tagadáskor a don't segédigét használjuk
- az utána írt a lotot pedig le kell cserélnünk például don't really-re (a people után írjuk) , mert különben azt jelentené, nem sokszor beszélnek angolul
- I manage to get to where I am going helyett I am managing to find my way around here, mert a to find one's way around somewgere kifejezés jelenti azt, hogy eltalál/nem téved el, és a már többször említett present continuous a helyes igeidő itt is

14. I am going to the Turkish tradional public baths. ✓

15. They are very cheap and very relaxing. ✓

16. In the evening I get out on the balcony and watch the city. -> In the evening I go out onto the balcony to view the city. (a to go out onto the balcony a helyes fordítása annak, hogy kimegyek az erkélyre, valamit a nézem a várost az a to view the city [a watch inkább őrzésre utalna ha azt írnánk])

5.
1 - river ✓ (mert nem közterület nevéhez tartozó utótag)
2 - garden ✓ (mert nem házban levő helyiség)
3 - lamp (mert nem a háznak valamilyen szerkezeti eleme)
4 - school ✓ (mert nem tömegközlekedési eszköz állomása)
5 - bridge ✓ (mert nem épület, ahol műalkotásokat láthatunk/élvezehetünk)
6 - bed ✓ (mert nem fürdőszobai berendezés)

3.
1 - listen ✓ (általában este hallgat zenét, ezért present simple)
2 - go ✓ (pénteken szokott időnként moziba menni - present simple)
3 - is studying (most kell Suzy-nak tanulnia, ezért kivételesen nem ért rá - present continuous)
4 - has (mert nincs a mondatban present continuousra utaló időhatározó - present simple)
5 - is staying (átmenetileg van ott az unokatestvére - present continuous)
6 - is waiting (abban a pillanatban épp rá vár, ahogy Robert a barátjának ír róla - present continuous)
7 - think ✓ (már eldöntötte, hogy ezt gondolja, nem pedig most mérlegeli a dolgokat - present simple)
Módosítva: 5 éve
0