Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Exotherm vagy endoterm?

646
Kémiából kaptuk azt a házit, hogy el kellett dönteni, hogy ez a folyamat exoterm vagy endoterm. A feladat nagy részét megcsináltam, de az utolsó kettő nem ment.
Szóval, a kovalens, illetve a másodrendű kötések felszakítása exoterm, endoterm, esetleg mindkettő lehet, vagy egyik sem?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, házi, kovalens, másodrendű, kötés, felszakítás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Mivel a kovalens kötés felszabadítása energiát igényel, ezért endoterm.
Gondolj arra, hogy amikor szenet égetsz el (C+O2 -> C2), akkor energia szabadul fel (Watt gőzgépet hajtott meg vele, én a virslit égetem oda a grillen). Ez az energia "nincs ingyen". Korábban szabadon mozgó szén és oxigén atomok közé kovalens kötések kerültek fel, ahogy ezek létrejöttek, az adta az energiát. Ahhoz, hogy ezeket szétszedd, ugyanekkora energiát kell befektetned (ha csak úgy szét tudnád szedni, akkor újra és újra elégethetnéd, ingyen energiád lenne és megoldanád a világ jelenlegi problémáinak 70%-át)
Amikor azt mondjuk, hogy ez a folyamat endoterm, akkor azt mondjuk, hogy a kovalens kötés megszűnéséhez a környezetből vesz fel energiát (ez egyes esetekben azt jelenti, hogy folyamatosan melegítened kell, más esetekben lehűti a környezetét)
1