Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 7

Főoldal » Általános iskola » Matematika
608
Az egyenes hasáb illrtve a henger térfogata: V=T×M ahol a T az alapterületet M a test magasságát jelöli.Határozd meg a következő testek térfogatát!

a, A téglalap alapú hasáb alapélei a és 3a magassága M=5a.

b,A négyzet alapú hasáb alapélei a magassága M=1/2a.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a) A hasáb alapélei a és 3a, az alapterület pedig ezeknek a szorzata. T=a×3a=3a²
V=T×M azaz V=3a²×5a= 15a³ a térfogata.
b) Ha az alapéle "a", és négyzet alapú, az azt jelenti, hogy minden alapéle ugyanakkora, vagyis "a". Így az alapterület: T=a×a=a²
V=T×M azaz V=a²×(1/2)a=(1/2)a³ a térfogat.
1