Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyn tudom ezt megoldani?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1478
1)Két szám ķözül egyik a másiknak a négyszerese,különbségük 36.Melyik e két szám.
2)Gondoltam egy számot az ötszöröséből elvettem a gondolt szám és 23 összegét,igy37 -et kaptam.Melyik számra gondoltam?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Már csak az 1-re kérnék választ
0

Felírod, amit tudsz: a két szám legyen `a` és `b`.
Az egyik a másik 4-szerese: `a=4b`.
A különbségük 36: `a-b=36`
Az első egynlet `a`-ra van rendezve, szóval azt behelyettesítheted a második egyenletbe, és kiszámolod: `4b-b=36`.
Ebből kapsz egy `b`-t és utána visszahelyettesíted, hogy megkapd `a`-t.
1

2.)
5x-x+23=37 /összevonás
4x+23=37 /-23
4x=14 /:4
x=3,5
A gondolt számot kifejezed x-el, mint ismeretlen (lehet más is). Tehát a gondolt szám ötszöröse az az 5x amiből kivonod a gondolt számot, vagyis az x-et, ehhez hozzáadod a 23-at ami ekkor már egyenlő a 37-el. (Utánna meg lépésenként megoldod, ahogy oldalt jeleztem.)
0