Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek,egyenlőtlenség felírása szöveges feladatokból!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
665
Így szól a feladat.Két szám különbsége 3. Az egyik szám 3/4 részének és a másik szám 5/6 részének az összege legalább 4.Mely számokra igazak ezek a feltételek?
-hozzátenném az egyenlőtlenséget megoldottam egészen jól csak az ellenőrzés sehogy sem stimmel.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legy A és B a két szám.. a két szám külömbsége három.. tehát A-B=3
És ". Az egyik szám 3/4 részének és a másik szám 5/6 részének az összege legalább 4." Tehát:
4≤A×3/4+B×5/6
Az összefüggést felhasználva:
4≤(3+B)×3/4+B×5/6
Rendezés:
4≤9/4+B×3/4+B×5/6=9/4+B×9/12+B×10/12
4≤27/12+B×(19/12)
4×12≤27+B×19
4×12-27≤B×19
21/19≤B
Mivel A=B+3
Ezért 21/19+3≤A
Ellen őrzés
21/19≤B 3+21/19 ≤A
Legyen a B=1.5 és az A=4.5
A×3/4+B×5/6=4.5×3/4+1.5×5/6=
13.5/4+7.5/6=4.625..
És pontjó minden..
0