Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyszerű feladat (csak nem nekem)

Főoldal » Általános iskola » Fizika
568
1) Egy munkás 58,8 kg-t 15 m magasra visz fel.Számitsuk ki mennyi munkát kell kifejtsen a teste által ha ő 68,6kg?
2)Számítsuk ki hány munkát végzett az a motor amelynek teljesítménye 736 watt és 1 óráig dolgozott
3)Egy gép 100 kilóval teljesítmény esetén kimondottan a cél érdekében 85 kilóval többet használ el
Mi a hatásfoka?
Sajnálom hogy ilyen sokat kértem azért is hálás lennék ha kettőt valaki megcsinálna
Hogy megértsem nagyon köszönöm előre
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A munka mértékegységei négyféle is lehet:

1J=1Ws=1Nm=1kg·`m^2/s^2`

1. feladatnál emelési munka meghatározása a cél.
A test súlya `m_1`=58,8 kg; a munkás súlya `m_2`=68,6 kg.
Együttes súly `m=m_1+m_2`= 127,4 kg.
Magasság h=15 m.
Emelési munka W=m·g·h=(127,4 kg)·(9,81·`m/s^2`)·(15 m).
Tehát W=18 746,9 Nm~18,7 KJ.

2. feladatnál munkát számítunk teljesítményből és időből, tehát
W=Pt. Itt P=736W és t=1h=3600s.
Így W=(736 W)·(3600 s)=2 649 600 Ws~2,65 MJ.

3. feladatnál tudni kell, hogy `eta` hatásfok
a hasznos munka (`W_h`) és a befektetett munka (`W_b`) hányadosa azaz `W_h/W_b<1`. Itt meg van adva a `P_h`=100 kW és `P_b`=100 KW+85 KW. `eta=W_h/W_b=(P_h*t)/(P_b*t)=P_h/P_b`=`100/185`~0,54. Ahol t a munkavégzés időtartama és `P_h` a hasznos teljesítményt ill.
`P_b` befektetett teljesítményt jelöli.
Módosítva: 7 éve
0