Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vektorok koordinátarendszerben

Főoldal » Középiskola » Matematika
1131
A PRST rombusz középpontja a K(4;-3) pont, egyik csúcspontja a T(7;1) pont. Tudjuk, hogy az RT atlo hossza fele a PS átló hosszának.

Adja meg a P; az R és az S csúcsok koordinátáit!

Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, koordináta, vektorok
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Elősgör ki kell számolni a
TK vektort.
Mivel a rombusz átlói merőlegesek egymásra.. és azt is tudjuk hogy az átlók egyenlő hosszúak ezért a TK vektorra merőleges vektorra is szükségünk van.
(TK⊥)
Hiányzó pontok koordinátái.
K+TK=R
TK=K-T ezért..
K+(K-T)=R=2×K-T=2×(4,-3)-(7,1)=(1,-7)
R=(1,-7)
K+TK⊥=P és K-TK⊥=S
Ha a TK=(a,b) akkor TK⊥=(b,-a)
TK=K-T=(4,-3)-(7,1)=(-3,-4)
Ezért TK⊥=(-4,3)
P=K+TK⊥=(4,-3)+(-4,3)=(0,0)
S=K-TK⊥=(4,-3)-(-4,3)=(8,-6)
1

Csatoltam képet.
1