Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat megoldása egyenlettel

Főoldal » Általános iskola » Matematika
3615
Dávid nagypapája 10 évvel idősebb, mint Dávid életkorának háromszorosa. 15 évvel ezelőtt nagypapa még 11-szer annyi éves volt, mint Dávid. Melyikü hány éves jelenleg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, egyenlet, sző
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Dávid: X
Papája: Y

most:
X * 3 + 10 = Y
15 éve:
(X - 15) * 11 = Y - 15

2 egyenleted van:
3x + 10 = y
11x - 165 = y - 15

behelyettesítjük y-t a 2.ba:
11x - 165 = 3x + 10 - 15
8x = 160
x = 20

Behelyettesítés 1. egyenletbe:
3*20 + 10 = y
70 = y

Jelenleg Dávid 20 éves, a papája 70 éves.
1

Úristen. Nagyon hülyeséget irtam akor az elobb xd
Módosítva: 9 éve
0

Jo tenyleg hülyeséget irtam bocsi
0