Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Avogadro

494
3dm3 szén-dioxidhoz azonos hőmérsékletű és nyomású hidrogén gázt kevertünk. A gázelegy metánra vonatkoztatott sűrűsége 1,70.
Milyen a gázelegy V/V%-os összetétele? Mekkora térfogatú hidrogén gázt kevertunk a szén-dioxidhoz? 3dm3 metán gázhoz egy ismeretlen gázból az előző hidrogénnel azonos térfogatot kevertunk. A sűrűsége ugyanakkora lett mint az előző elegyé- azonos körülmények között. Mekkora a gázelegy sűrűsége 25celsius fokon standard nyomáson? Mekkora az ismeretlen gáz moláris tömege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Itt több kérdésnél is azt kell kihasználni, hogy mindegy milyen gázról van szó, ha a nyomás és a hőmérséklet változatlan, akkor azonos térfogatban ugyanannyi molekula van. (Vagyis ugyanannyi mol van.) Azt is tudjuk, hogy standard körülmények között (25°C és standard légköri nyomás) 1 mol gáz térfogata 24,5 liter. Mindegy, milyen gáz!

Mivel a sűrűség tömeg osztva térfogattal, 1 egységnyi térfogat sűrűsége ugyanaz, mint a tömege (mert 1-gyel osztjuk).
Relatív sűrűség: hányszorosa az egyik gáz sűrűsége a másikénak. Az előzőek miatt ez pontosan azt jelenti, hogy hányszorosa az egyik gáz moláris tömege a másiknak.

Metánra vonatkoztatott sűrűség 1,7 azt jelenti, hogy a gázkeverék moláris tömege 1,7-szerese a metánnak.
`M_(CH_4)=12+4=16 g/"mol"`
`M_"keverék"="1,7"·16 g/"mol"="27,2" g/"mol"`

`M_(CO_2)=12+2·16=44 g/"mol"`, a hidrogéné (kétatomos gáz) persze `2 g/"mol"`, ezek keverékéről van szó. A legfelső bekezdés miatt a molok számának aránya megegyezik a térfogatok arányával, és most a `CO_2` térfogatát tudjuk, ezért a hidrogén `V` térfogatával ez írható fel:
`3\ dm^3·44 + V·2 = (3\ dm^3+V)·"27,2"`
Számold ki a térfogatot.
Utána számold ki a V/V%-ot is.

A második feladat: ott is hasonló egyenlet lesz, és a keverék átlagos molekulatömege most is "27,2":
`3\ dm^3·M_(CH_4) + V·M_"valami" = (3\ dm^3+V)·"27,2"`

Ebből kijön az ismeretlen gáz moláris tömege.

A gázelegy sűrűsége ez lenne:
`ρ=(m_(CH_4)+m_"valami")/(3\ dm^3+V)`

vagyis kellene tudni a tömegeket. A térfogatokat tudjuk, és tudjuk, hogy 1 mol térfogata `"24,5" dm^3` lenne (standard állapotban). Ebből számold ki, hogy hány mol metán és hány mol valami van a keverékben. Aztán a metán meg a valami moláris tömegével szorozva ezeket kijön a tömeg is.
0