Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűség

Főoldal » Középiskola » Matematika
600
Egy szerepjátékban egy tornyot próbálunk bevenni, melyet 15-en védenek. Összesen 10 nyílvesszőnk van, melyekkel egymás után rálövünk a védőkre. Minden lövésnél egy 12 oldalú kockával dobunk, és 12-es esetén leszedünk egy védőt, a többi szám esetén viszont lepattan a nyílvessző a falról.
a) Mennyi a valószínűsége, hogy egy védőt sem sikerül eltalálnunk?
b) Adjuk meg a leszedett védők számának eloszlását!
c) Mennyi a leszedett védők számának várható értéke?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Minden lövésnél `p=1/12` a találat valószínűsége és `1-p=11/12` a lepattanó lövésé.

a)
Ha mind a 10 alkalommal lepattanó lesz: `(1-p)^(10)`

b)
Annak a valószínűsége, hogy pontosan `k` védőt találunk el, ahol `0 ≤ k ≤ 10`
- Egyrészt `((10),(k))` lehetőség van arra, hogy melyik lövés talál a 10 közül
- és annak a `k` lövésnek a valószínűsége `p^k`, a maradék `10-k` lövésé pedig `(1-p)^(10-k)`
Ezt bizonyára névvel is tanultátok: binomiális eloszlás.

Ez tehát a válasz:
`P(ξ=k)=((10),(k))·p^k·(1-p)^(10-k)`

c)
A binomiális eloszlás várható értéke `n·p`. Most `n=10`, hisz 10-szer lövünk, `p` pedig ami a tetején van. Szóval 1-nél is kisebb lesz a várható érték...
0