Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
658
Tegyük fel, hogy X1, X2 és X3 független, Poisson-eloszlású diszkrét valószínűségi változók a λ1, λ2 és λ3 paraméterrel.
a) Adjuk meg a Z = X1 + X2 + X3 változó generátorfüggvényét!
b) Mi lesz Z eloszlása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A λ paraméterű Poisson eloszlás generátorfüggvénye:
`G_X(z)=e^(λ(z-1))`

a) Tudjuk, hogy független eloszlások összegének generátorfüggvénye az egyes generátorfüggvények szorzata:
`G_(X_1+X_2+X_2)(z)=G_(X_1)(z)·G_(X_2)(z)·G_(X_3)(z)=e^(λ_1(z-1))e^(λ_2(z-1))e^(λ_3(z-1))`
`G_Z(z)=e^((λ_1+λ_2+λ_3)(z-1))`

b) Ami az a)-nál kijött, az éppen a `λ_1+λ_2+λ_3` paraméterű Poisson eloszlás generátorfüggvénye.
0