Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
1411
Egy csigán átvetett fonál két végén egy 4 kg és egy 6 kg tömegű test van. Mekkora lesz a rendszer gyorsulása, és mekkora a kötélerő ha a rendszert magára hagyjuk? A mozgás során a súrlódástól eltekintünk.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Csinálj rajzot:

Az első test:
`m_1=4\ kg`
`F_1=m_1·g` hat lefelé
`K` kötélerő hat felfelé

A második test:
`m_2=6\ kg`
`F_2=m_2·g` hat lefelé
`K` kötélerő hat felfelé

(A kötél két végén az erő egyforma, `K`, ez azért van, mert a kötél elhanyagolható tömegű.)

Mivel a kőtél nem nyúlik, mindkét test egyforma sebeséggel kell mozogjon, sőt, egyforma gyorsulással is kell gyorsuljon.
Legyen ez a közös gyorsulás `a`.
Bizonyára a nehezebb test fog lefelé gyorsulni, a könnyebb pedig felfelé:

Első testre ható eredő erő:
`K-F_1=m_1·a`
A második tesre ható erők eredője:
`F_2-K=m_2·a`

Ez a két egyenletünk van, és két ismeretlen van benne. Oldd meg.
0