Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
642
Egy 4,5 kg és egy 5,5 kg tömegű testet egy kötél köt össze. A csúszási súrlódási együttható 0,15.
Mekkora erővel kell húznunk a nehezebb testet a vízszintes talajon úgy, hogya rendszer egyenletes mozgást végezzen? Mekkora a kötélerő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Rajzolj ábrát!

A nehezebb testre ható erők: (azt húzzuk)
`m_1="5,5"\ kg`
`F_1=m_1·g` lefelé
`N_1= F_1` nyomóerő felfelé
`F_(s1)=µ·N_1=µ·F_1` hátrafelé (a húzással ellentétes irányban)
`K` kötélerő hátrafelé
`F` húzóerő előre, ezzel húzzuk
(Ezekből csak a `K` meg az `F` nem ismert, a többit számold ki.)

A könyebb test:
`m_2="4,4"\ kg`
`F_2=m_2·g` lefelé
`N_2= F_2` nyomóerő felfelé
`F_(s2)=µ·N_2=µ·F_2` hátrafelé (a húzással ellentétes irányban)
`K` kötélerő előrefelé
(Ezekből csak a `K` ismeretlen, a többit számold ki.)

Ha állandó sebességgel mozognak, akkor a testekre ható erők eredője nulla.
A függőleges erőket eleve úgy írtam fel, hogy azok kiejtik egymást, azokkal nem kell számolni, csak a vízszitnesekkel.

A második testnél az eredő erő:
`K-F_(s2)=0`

Az első testnél pedig:
`F-K-F_(s1)=0`

Ezekből kijön minden.
0