Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika- 9.osztály Súrlódás

Főoldal » Középiskola » Fizika
1582
Kérlek segítsetek! Az adatok felírásánál nem tudok tovább jutni. Akár egyetlen feladat megoldásának is nagyon örülnék! Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
3)
Ha 4 s alatt lecsökken a sebesség nullára, akkor a gyorsulása (lassulása) ennyi:
`a=(Δv)/(Δt)=(3\ m/s)/(4\ s)="0,75"\ m/s^2`
A gyorsulás és a gyorsulást kiváltó erő között tudjuk az összefüggést, ez Newton második törvénye:
`F=m·a`
(Nem tudjuk a tömeget, de reménykedünk, hogy nem lesz rá szükség.)

Ez az erő lassítja a testet, vagyis pont ez a súrlódási erő:
`F_s=m·a`
És tudjuk a súrlódás képletét:
`F_s=µ·m·g`

Ez a kettő ugyanaz, tehát:
`m·a=µ·m·g`
Szerencsére lehet egyszerűsíteni a tömeggel:
`a=µ·g`
Ebből kijön a `µ` súrlódási együttható.
0

4)
A maximális tapadási súrlódási erő ennyi:
`F_"smax"=µ·m·g`
Ez az a legnagyobb erő, ami hathat a cipőre, hogy még éppen ne csússzon meg.
Vagyis maximum ekkora erő tud lenni a gyorsító erő.
A gyorsulás pedig Newton II:
`F=m·a`

Tehát:
`µ·m·g=m·a`
Ebből kijön az `a` gyorsulás (szerencsére kiesik a tömeg, amit nem tudunk).
0

5)
A maximális tapadási súrlódási erő, amivel ha tolni próbáljuk a szekrényt, még éppen nem csúszik meg egy picit se, az ennyi:
`F_"smax"=µ·m·g`
Ennél icipicit nagyobb erő kell. Ennek az értéke a válasz.
0