Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudna valaki segíteni ebben?

Főoldal » Középiskola » Matematika
476
Tudna valaki segíteni ebben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, érettségifeladat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
a,
A kocka térfogata V=a3
A felülete A=6×a2
Mivel a térfogat 3× akkora mint a felüler ezért:
V=3×A vagyis
a2=3×6×a2 /:a2
a=3×6=18
Vagy 18cm a kocka éle.
b,
Hát a nagy kocka térfogatát kell osztani a kicsi kocka térfogatával.
Vnagy/Vkicsi=
(Vkicsi=33)
Vnagy/Vkicsi=183/33=
33×63/33=63=
216
Elég sok kis kockát kapott.
c
3 festett oldalú kocka a sarkokban helyezkedtek el ..vagyis 8 van belőlük.
2 festett oldalú kocka az éleknél vannak a sarkok közt...
2 festett oldalú kockák száma:
12×(a/a'-2)
Ahol az "a" a nagy az a' a kicsi kocka oldalhossza.. vagyis..
12×(18/3-2)=48
1 festett oldalú kockák száma.
6×(a/a'-2)2
6×(6-2)2=6×16=96
A festetlen oldalú kockák száma:
(a/a'-2)3
(6-2)3=64
És pont jól jön ki..
8+48+96+64=216
1

e,
Ez jól írható le így..
A felső sorban mindig 2-vel kevesebb kocka van.. mivel a legfelső sorban csak egy kocka
ezért alatta 1+2 kocka van.. még alatta 1+2+2
Így összesen 1+3+5+..+X
Ahol az X a legalsó sorban kévő kockák száma..
Mivel tudjuk hogy
1=1
1+3=22
1+3+5=32
1+3+5+7..+n×2-1=n2
(n a kegalsó sorban lévő kockák száma)
Mivel 64 =n2
Tehát 8 sor épült..
A legalsó sorban n×2-1 vagy 8×2-1=15 kocka van.
1