Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia titrálás

Főoldal » Középiskola » Kémia
834
Valaki tudna nekem segíteni ennek a feladatnak a megoldásában?:
A fenol 20 fokon telített oldatának sűrűsége 1,05 g/cm3. Az oldat 5,00 cm3-ét 11,54 cm3 0,400 mol/dm3 koncentrációjú NaOH-oldat közömbösíti. Számítsuk ki a fenol oldhatóságát 20 fokon 100 g vízben!
Köszönöm előre is a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
5cm³-es telített fenol oldatban levő fenol anyagmennyisége (mivel 1:1 mólarányban reagál a NaOH-al): 0.01154dm³×0.4mol/dm³= 0.004616mol
5cm³ fenol oldat tömege: m=V×δ=5.25g
ebben a fenol tömege: m=n×M=0.434g
5.25g oldatban van 0.434 g fenol, és 4.816 g víz
100 g víz esetén: 100/4.816=X/0.434
1