Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek gömb valaki?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1429
Két gömb térfogatának különbsége 4255,81 cm^3. Sugaraik különbsége 2 cm. Mekkora a két gömb sugara?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az r sugarú gömb térfogatképlete: (4/3)*r³*π. Legyen a kisebbik gömb sugara r, a nagyobbiké R, ekkor a feladat szerint

(4/3)*R³*π-(4/3)*r³*π=4255,81
R-r=2

A második egyenletből R=r+2 adódik, ezt beírjuk az első egyenletbe:

(4/3)*(r+2)³*π-(4/3)*r³*π=4255,81, a bal oldalról kiemelhető egy csomó dolog:

(4/3)*π*((r+2)³-r³)=4255,81, majd azokkal osztunk:

(r+2)³-r³=1016, a zárójelet kibontjuk az (a+b)³=a³+3a²b+3ab²+b³ képlet alapján:

r³+3r²*2+3r2²+2³-r³=1016, összevonás után
6r²+12r+8=1016, 0-ra redukáljuk a jobb oldalt:
6r²+12r-1008=0, osztunk 6-tal:
r²+2r-168=0, lehet megoldóképlettel is, de teljes négyzettel most egyszerűbb:
(r+1)²-169=0, visszavisszük a jobb oldalra
(r+1)²=169, gyökvonás után r+1=13, erre r=12 adódik, tehát a kisebbik gömb sugara 12 cm, a nagyobbiké 14 cm, az ellenőrzés rád marad.
1