Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mennyi x, ha az egyenlet: (x-1)x(x+1)=336

Főoldal » Középiskola » Matematika
637
8.-os vagyok, légyszíves lehetőleg úgy írd le, hogy érthessem =) 1-est ad a tanárunk, ha nincs házink, de ez nem megy :S
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, egyenlet, tanár
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A középső x egy ismeretlen, vagy a szorzás jele?

Ha a szorzás jele, akkor kibontjuk a zárójelet a tanult módon:

x²-1-x+x=336, ebből x²-1=336 marad, ebből x²=337 lesz, ennek a megoldása x=±√(337), de mivel ez nem egy egész szám, ezért gondolom, mégsem ez lesz a megoldása.

Ha viszont ott x van, akkor azt kell észrevennünk, hogy ha x egész, akkor igazából 3 egymást követő számot szoroztunk össze, tehát csak meg kell keresni a megfelelőt; ha 3 azonos szám lenne, akkor az egyenlet x³=336 lenne, ennek a megoldása x=³√(336)=~6,95, tehát x értékét 7 körül kellene keresni. Ha x=7, akkor 6*7*8=336-ot kapunk, tehát az x=7 valóban megoldása lesz az egyenletnek.
Hogy az egyenletnek van-e másik valós megoldása, azt 8.-os szinten nem lehet belátni, azért én megsúgom, hogy csak komplex megoldás van ezen kívül.
1