Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

ABCD trapéz

Főoldal » Középiskola » Matematika
572
Az ABCD trapézban AB=15cm DC= 30cm és az BD átló hossza 24cm. Számítsa ki a TD szakasz hosszát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Feltételezem, hogy vettetek már háromszög hasonlóságot, vagy hogy tudsz róla.

Észre kell venned, hogy `ABT_Delta` hasonló `DCB_Delta`-hoz. Ezt könnyen bizonyíthatod, mivel két háromszög hasonló, ha szögeik páronként megegyeznek. Ha ezt nem látod, akkor írj, és kiegészítem a választ.

Most, hogy tudod, hogy a két háromszög hasonló, meg tudod keresni a hasonlóság arányossági tényezőjét, azaz a `lambda`-t. Ezt két megfelelő oldal hányadosából tudod kiszámolni. Itt a két megfelelő oldal, amit ismersz is, az az `a` és a `c`.
`lambda = c/a=30/15=2`
Viszont ez az arányossági tényező a háromszögek minden oldalára vonatkozik, így felírhatod azt is, hogy
`lambda =(DT)/(TB)`
`TB*lambda = DT`
Ezután felírhatod `DB`-t úgy, hogy
`DB=DT+TB=TB*lambda+TB=2*TB+TB=3*TB`
Mivel tudod, hogy `DB` hossza 24 cm, ki tudod számolni, hogy `TB`-é 8 cm, amiből következik, hogy `DT=16\ cm`
0

Köszönöm szépen, így már értem
1