Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Laplace transzformáció

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
608
Keressük a következő függvények Laplace-transzformáltját:
1, t×(e^-t)×cos4t

2, t²sin5t
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
1)
Menjünk sorban:
`f_1(t)=cos\ 4t`
`F_1(s)=ℒ(cos\ 4t)=s/(s^2+4^2)`
`f_2(t)=e^(-t)·cos\ 4t`
`F_2(s)=ℒ(e^(-t)·f_1(t))=F_1(s+1)=(s+1)/((s+1)^2+4^2)`
`ℒ(t·f_2(t))=-F_2^'(s)=-d/(ds) (s+1)/((s+1)^2+4^2)=...` deriváld le

2)
Ezt nem írom le. Csináld meg a szinusz Laplace-át, aztán a `t^2`-tel való szorzás azt jelenti, hogy kétszer kell deriválni. (A `t`-vel való szorzás egyszer deriválást és negálást jelent, még egyszer beszorozva még egyszer deriválódik meg negálódik, a két negálás kiejti egymást.)
1