Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
536
Egy allatmenhelyen 3 kutya es 10 macska van. Havonta 50 kg szarazeledelt esznek meg. Hany kg szarazeledelt eszik atlagban egy kutya, illetve egy macska, ha tudjuk azt, hogy egy kutya atlagban 5-szor tobbet eszik, mint egy macska?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Ha egy macska átlagosan x kg szárazeledelt eszik meg havonta, akkor egy kutya ennek ötszörösét, azaz 5⋅x-et. 3 kutya és 10 macska van, így 3⋅5⋅x + 10⋅x kg eledel fogy egy hónap alatt. 50 kg szárazeledel áll rendelkezésre ennyi időre, így a következő egyenletet írhatjuk fel:
3⋅5⋅x + 10⋅x = 50
Ez megoldva:
15⋅x + 10⋅x = 50
25⋅x = 50
x = 2

Tehát átlagosan egy macska 2 kg, egy kutya pedig 5⋅2=10 kg eledelt eszik.
Módosítva: 7 éve
0