Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Surgosen szeretnem a segitsegetek kerni.

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
525
Egy iskola konyvtaraban ugyanannyi meseskonyv van, mint verseskotet. Ha vasarolnanak 64 meseskonyvet, akkor 3-szor annyi meseskonyv lenne, mint verseskotet. Hany meseskonyv es hany verseskotet van a konyvtarban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Legyen a meséskönyvek és a verseskönyvek száma is a vásárlás előtt x, mivel megegyezik a számuk. Vásárlás után 64-gyel több meséskönyv lesz, amit így írhatunk fel: x+64. Vásárlás után a meséskönyvek száma pedig 3-szorosa lenne a verseskötetekének, ezért a verseskönyvek számát meg kellene szorozni 3-mal, hogy ugyanannyi legyen, mint a meséskönyveké vásárlás után. Ezt így írhatjuk fel: 3⋅x.
Így a következő egyenletet kapjuk:
x + 64 = 3⋅x
Ez megoldva:
64 = 2⋅x
32 = x

Tehát eredetileg a verseskötetek és a meséskönyvek száma is 32.
0