Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szabályos négyezetes gúla térfogata és felszíne

Főoldal » Általános iskola » Matematika
714
A gúla térfogata: V=1/3*T*M, ahol ahol M a testmagasság, T az alaplap területe. Határozd meg a szabályos négyzetes gúla térfogatát, és felszínét, ha
a=6 cm, M=8 cm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A térfogatot egyszerűbb kiszámolni, így azzal kezdem. A V-hez ki kell még számolnunk a T-t, ami ugye az alaplap területe, vagyis a2, azaz 36 cm2. Ebből a V=1/3*36*8=96 cm3.
A felszínhez ki kell számolnunk, hogy egy háromszögnek, ami az oldalát képezi a gúlának, mennyi a területe. A háromszög területe=(alap*magasság)/2. Az ábrámon a háromszög magassága a kis m lesz, amit pirossal ki is emeltem. Az ábrán lévő zöld szögről tudjuk, hogy derékszög. Ennek segítségével kiszámolhatjuk a kis m-t, a Pitagorasz-tétellel.
m2=M2+ (a/2)2
Mivel a=6, így annak a fele 3, ez lesz az egyik befogó, a másik pedig M (tehát a zöld szög két oldalán). Ebből ki lehet számolni, hogy m=8,54 cm. Ez lesz a háromszög magassága, amit kerestünk, az alapja pedig természetesen a kis "a", azaz 6 cm. Innen megkapjuk a háromszög területét, ami (8,54*6)/2, és ezt meg kell szorozni 4-el, mert négy oldala van a gúlának. Az eredményhez pedig hozzá kell adni az alaplap területét, ami ugyebár 6*6=36. Így elvileg kijön, hogy a felszíne 138,53 cm2. Remélem tudtam segíteni :)
1