Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudnátok segíteni?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
599
Autóvásárláshoz 1000000 ft hitelt kaptunk a banktól, amelyet 2 év múlva kell egy összegben visszafizetni. Addig a következő díjak terhelik: havonta 690 Ft kezelési költség és évente 8% kamat. A második évben a kamattal megnövelt összeg kamatozik tovább, de a számlavezetési díjat külön számolják.
a) Hány forintot kell a két év elteltével visszafizetni a banknak?
b) Hány %-os a növekedés 2 év alatt, ha minden költséget figyelembe veszünk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Elösször számoljuk ki hogy mennyi a költsség kamat nélkül
690X24=16560 Ft
Akkor összeadjuk az összegeket:
1000000+16560=1016560 Ft
Akkor most a kamatott:
Amit egyszerű százalákszámítással:
1000000-100%
10000-1%x 8
80000-8%
Összeadjuk:
1016560+80000=1096560 Ft
Tehát az ára a válasz: 1096560 Ft

Akkor a b pedig:
1000000-100%
10000-1%
Akkor Kivonjuk az eredeti összeget a kapottból:
1096560-1000000= 96560
És ezt elosztjuk az 1%- kal
96560:10000=9.656
A b re a válasz 9.656%-os a drágulás.
1