Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek segítség

Főoldal » Középiskola » Matematika
1975
Ezeket a feladatokat segítetek megoldani?

1) Adottak az a (1;2), b (0;5), c (-2;3), d (7;-9) vektorok. Határozzuk meg a különböző vektorok koordinátáit.

a) -3 * d. b) 1/3 * a. c) 3* a + 2* b

2) Számítsuk ki az AB és a BA vektor koordinátáit, ha

a) A (0;1), B (3;2)
b) A (4;1) B (-1;6)
c) A (-2;-5), B (7; -10)
d) A (8; -7), B (-4;5)

3) Határozzuk meg az a és b vektorok skaláris szorzatát, ha

a) a (1;2), b (4;1)
b) a (-7;5) b (4;-9)

Kérem ezeket valaki levezeti nekem?
Nagyon megköszönném.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1, két vektor összege:
A=(x,y) és B=(x',y')
A+B=(x+x',y+y')
Ha szorozzuk őket egy számmal...
A=(x,y) λ×A=(λx,λy)
Megoldás:
A=(1;2),B=(0;5),C=(-2;3),D=(7;-9) ;
-3×D=-3×(7,-9)=(-3×7,-3×(-9))=(-21,27)
(1/3)×A=(1/3)×(1,2)=(1/3,2/3)
3×A+2×B=3×(1,2)+2×(0,5)=(3,6)+(0,10)=(3,16)
Az AB vektor koordinátái:
AB=B-A és AB=-BA
a) A (0;1), B (3;2)
AB=B-A=(3,2)-(0,1)=(3,1)
BA=-AB=-(3,1)=(-3,-1)
b) A (4;1) B (-1;6)
AB=(-1,6)-(4,1)=(-5,-7)
BA=-(-5,-7)=(5,7)
c) A (-2;-5), B (7; -10)
AB=(7,-10)-(-2,-5)=(9,-5)
BA=-(9,-5)=(-9,5)
d) A (8; -7), B (-4;5)
AB=(-4,5)-(8,-7)=(-12,12)
BA=-(-12,12)=(12,-12)
Két vektor skarlár szorzata:
A=(x,y) B=(x",y")
A×B=xx"+yy"
a) A=(1;2), B=(4;1)
A×B=(1,2)×(4,1)=1×4+2×1=6
b) A=(-7;5), B=(4;-9)



Módosítva: 7 éve
1