Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Jó estét valaki eltudná nekem magyarázni a matematika házim

Főoldal » Általános iskola » Matematika
580
Ez lenne a kérdés és egyenlettel kell megcsinálni
Gábor hétfőn fölásta a kert 18%-át, kedden a 25%-át, szerdán 28 négyzetméterrel többet, mint hétfőn. Így még 245 négyzetméter maradt fölásatlan. Mekkora a kert ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Csak kezd el írni:
`0,18*x+0,25*x+...+245=x`
és már csak x-et kell megkeresni...
-1

A `100%` az a kert teljes mérete (ami legyen `x`). Továbbá megadta, hogy melyik nap mennyit ásott és hogy mennyi maradt felásatlan:
Hétfő: `h = 18% = 0.18*x`.
Kedd: `k = 25% = 0.25*x`.
Szerda: `sz = h + 28m^2 = 18% + 28m^2 = 0.18*x + 28m^2`.
Felásatlan: `f = 245m^2`.
A `100%`-ot úgy kapod meg, hogy az előbbieket összeadod: `x = h+k+sz+f`.
Ha behelyettesíted az értékeket, akkor baloldalt marad egy `x`, ami egyenlő lesz valahányszor `x` plusz egy szám. Ekkor rendezed az egyenletet, hogy egyik oldalt csak `x`-es tag legyen, míg a másik oldalt csak számos tag legyen. Majd pedig felszorzol/leosztasz, hogy `x=` valami legyen az egyenlet.
Ezeknél a feladatoknál csak mindig fel kell írni, hogy hány százalék van megadva összesen, és azt kell a `100%`-ból, az egészből kivonni. A maradék százalék pedig a számként megadott része az egésznek.
0