Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Munka, energia, teljesítmény házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
874
Sziasztok. Fizikából házit kaptunk, de nem tudom megoldani. A 155 oldalról(mellékelve) 5 feladatot kell megoldani, mindegy milyen sorrendben. Nem nagyon értek semmit, ezért egy magyarázatot megköszönnék. :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ötlet a 6-os feladat megoldásához

A rugó állandókra megoldandó egyenletrendszer a következő:

D1/D2=3/2 és 15cm*(D1+D2)=60N. Itt párhuzamosan kapcsolt
rugórendszerről beszélünk.

Az egyes rugók rugalmas energiája E1=D1*s^2/2 ill. E2=D2*s^2/2, ahol s=15 cm.



Ötlet a 7-es feladat megoldásához

Itt sorosan kapcsolt rugórendszerről beszélünk.

s1*D1=s2*D2=40N. Mivel D1=10N/cm, D2=15 N/cm. ekkor
két egyenletet megoldva s1=4cm ill. s2=2,66 cm.

Egyes rugalmas energiák E1=D1*s1^2/2 ill. E2=D2*s2^2/2.


Ötlet a 8-as feladat megoldásához

L=(Ds)^2/(2D)=Ds^2/2

A munka megváltozása: D*(15cm)^2/2-D*(5cm)^2/2, ahol
D=20N/cm

Ötlet a 9-es feladat megoldásához

2*(1/2)*D*s^2=(1/2)*D*x^2 ==> x=gyök(2)*s








Módosítva: 7 éve
2