Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A Hold közepes távolsága a Földtől 384400 km, átmérője 3476 km

Főoldal » Középiskola » Fizika
1552
A Hold közepes távolsága a Földtől 384400 km, átmérője 3476 km, (sziderikus) keringési ideje 27,32 nap, és ezzel pontosan egyenlő a tengelyforgás ideje is. Mennyi a Hold Föld körüli forgásának fordulatszáma?
Átlagos kerületi sebessége és centripetális gyorsulása? Mennyi a Hold saját tengelye körüli forgásának fordulatszáma, legkülső pontjainak kerületi sebessége és centripetális gyorsulása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
`T = 27.32 " nap"`
`R=384400\ km`
`r=1738\ km`
(A Hold a Föld körül kering nem forog)
A fordulatszám a periódusidő reciproka (megnézed, hogy hány periódust tesz meg egységnyi idő alatt, hányszor van meg benne).
(F indexszel jelölöm a keringésre vonatkozó adatokat, H-val pedig a forgásra)
`f_F=1/27.32 1/"nap"="kicsit több, mint 12" 1/"év"`
`f_H=f_F`, mert a fordulatszám csak a periódusidőtől függ, és az a kettő esetben megegyezik.

`v_k=omega*r=f*2pi*r`
(`omega=2pi*f`, mert egy fordulat nem egy egység lesz, hanem 360°, ami `2pi`)

`v_(k_F)=f_F*2pi*R`
`v_(k_H)=f_H*2pi*r`
(nincs nálam pontos számológép és lusta vagyok részeredményekkel az alap windózósba számolni)

`a_(cp)=v_k^2/r`
Innen gondolom a centripetális gyorsulások menni fognak.
1

Nagyon szépen köszönöm! Végre sikerült megértenem!
0