Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házifeladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
728
Írja fel annak az egyenesnek az egyenletét, amely átmegy a P0 (3; –5) ponton és
párhuzamos a 4x + 5y = 0 egyenletű egyenessel!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
P0=(3,-5)
Ezt alakítsuk át!
4x+5y=0
4x=-5y
(-4/5)x=y tehát f(x)=(-4/5)x
Legyen g(x) az "ismeretlen" függvény.
Ha párhuzamosak egymással akkor:
g(x)-f(x)=d =állandó
és meredekségük megegyezik..(m=-4/5)
Valahogy így néz ki:
g(x)=mx+d f(x)=m×x
De mennyi a "d"?
Mivel a P0 ponton kell átmennie a g(x)-nek ezért.
g(3)=-5
m×x+d=-5=(-4/5)×3+d
-5=(-4/5)×3+d=-12/5+d
Rendezés után
d=-13/5
Egyenes egyenlete:
g(x)=(-4/5)×x-13/5

0