Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Kémia
530
7,3g sósav reagál Mg-mal. Határozd meg:
a) A reakcióban résztvevő Mg mennyiségét
b) A reakció során keletkezett MgCl mennyiségét molban és g-ban kifejezve
c) Hány mol H gáz keletkezett
d) Ha valamilyen mennyiségű HCl reagál Al-mal. Hány mol H keletkezik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Reakció egyenlet:
2mol Mg+ 2mol HCl= 2mol MgCl+ 1mol H2
7,3 g sósav az 0.2 mol nak felel meg. Mert
mHCl/MHCl=
7.3g/(36.5g/mol)***=0.2mol..
0.2 mol HCl+0.2 mol Mg= 0.2mol MgCl+ 0.1mol H2
a,
0.2 molnyi Magnézium vesz részt a reakcióban.
Ami n×MMg=0.2mol×24.3g/mol=4.86g
Tehát 4.86g a résztvevő Mg "mennnyisége".
b,
0.2 mol MgCl keletkezik ami
n×MMgCl=0.2mol×(24,3+35,5)g/mol=0.2mol×59.8g/mol=11.96g
Tehát 11.96 MgCl keletkezet.
c,
0.1 mol..

d,
2 mol Al + 6mol HCl= 2 mol AlCl3+3 mol H2
2 mol alumínium reagál 6 mol sósavval.
1