Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika hazi SOS!!!!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
673
Valaki le tudna irni a megoldas menetet, hogy kijegyzeteljuk amit ismerunk, de.kerlek titeket hogy ugy irjatok hogy pl.m=2 kg stb.. Jelekkel!!!
Mennyi energia szukseges 2 kg tomegu 20°-os ólom megolvasztasahoz?
Ki kell irni hogy mit ismerunk es hogy mit szamolunk..pl. m = 2 kg homerseklet olvadaspont forraspont
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Először is megállapíthatjuk, hogy a kérdéses energia két részből áll: először fel kell melegíteni az olvadáspontig, majd fel kell bontani az atomok közti kötéseket, tehát olvadási energiát kell közölni vele. Ezalatt a test hőmérséklete változatlanul az olvadásponton lesz, csak folyamatosan egyre több olvadék jelenik meg. (Ugyanúgy, mint a jeges víz is végig pontosan 0 C°)
Fehér függvénytáblázat 210. oldal, Szilárd elemek hőtani adatai:
(olvadáspont) Tolvadás = 327,5 C°
(fajhő) c = 130 J/kg*K
(olvadáshő) Lo = 23,2 kJ/kg

(tömeg) m = 2 kg
(hőkapacitás) C = m * c = 260 J/K (A hőkapacitás kifejezetten erre a testre vonatkozik, azt mondja meg, mekkora energia kell 1 Kelvin hőmérsékletváltozáshoz.)
Tjelenlegi = 20 C°
ΔT = Tolvadás - Tjelenlegi = 307,5 K
(Itt fontos megjegyezni: mivel hőmérsékletKÜLÖNBSÉGET számolunk, a Celsius és Kelvin skála közt nincs különbség. Tehát két Celsius skálás hőmérséklet különbsége ugyanannyi Kelvinben is)
E1 = C * ΔT = 79950 J = 79,95 kJ //Ez kell az olvadáspontra melegítéshez
E2 = Lo * m = 46,4 kJ //Ez kell a megolvasztáshoz
E = E1 + E2 = 126,35 kJ //Az összes szükséges energia
1