Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki fotoban eltudná küldeni? Vagy leírni hogy kell?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
669
Nagyon kellene a g-t kell nézni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Először számoljuk ki a rombusz oldalhosszát; tudjuk, hogy az átlók felezik egymást és merőlegesek egymásra, tehát lesz egy olyan derékszögű háromszög benne, ahol a befogók hossza 2,1 cm és 2,8 cm, átfogó legyen a, ekkor Pitagorasz tétele szerint

2,1²+2,8²=a²
4,41+7,84=a²
3,5=a, tehát a hálója így fog kinézni: rajzolsz egymás mellé 4 darab 5×3,5 cm-es téglalapot úgy, hogy az 5 cm-es oldalnál illeszkedjenek, kiválasztasz ezek közül 1 darab téglalapot, és annak mindkét oldalára rajzolsz egy-egy rombuszt, de a rombuszokat szimmetrikusan kell megrajzolnod.
Térfogata: hasáb térfogata alapterület*magasság, így kelleni fog nekünk az alaplap területe. Mivel a rombusz speciális deltoid, ezért annak a területképletével is számolhatunk; átlók szorzata /2=4,2*5,6/2=11,76 cm², így a test térfogata 11,76*5=58,8 cm³
Felszín: az előbb lerajzoltak összterülete, tehát
-4 darab téglalap összterülete 4*(5*3,5)=70 cm²,
-2 darab rombusz összterülete: 2*58,8=117,6 cm²,
tehát a felszín 70+117,6=187,6 cm²
0