Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 8

Főoldal » Általános iskola » Matematika
555
Ezt a feladatot kellene SÜRGŐSEN megoldási, mert holnap TZD-t írunk matekból és ezt adta fel a tanár hf-nek, de egyszerűen nem tudom megcsinálni. Előre is köszönöm aki tud segíteni!!!!
Egy személy és tehervonat ugyanazon az útvonalon halad. Az egyik, aki óránként 180km-t halad 20 perccel később indul és 10 perccel előbb ér célba. A másik sebessége 90km/h. Milyen hosszú az út???
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek 8 Sürgős
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Jelöljük az időt (órában mérve) x-el. A lassabb autó 90*x km utat tesz meg. Azt tudjuk, hogy a gyorsabb kocsi viszont összesen 30 perccel kevesebbet. Ez ugyebár 0,5 óra. Tehát a gyorsabb autó 180*(x-0,5) utat tesz meg. Ez a kettő megegyezik, hiszen ugyanakkora utat tesznek meg.

90x=180*(x-0,5)
90x=180x-90
90x+90=180x
90=90x
1=x

Azaz 1 órán keresztül megy a lassabb autó, így az út 90 km hosszú. Ilyenkor a biztonság kedvéért ellenőrizni is lehet, ha gondolod. Remélem még időben tudtam segíteni :)
0