Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Medián számítás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
504
Az alabbi feladatnal a 160 helyett, nem 161 kellett volna irni? Ha nem, miert?
Valaszokat koszonom!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
statisztika
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

3
Nem 161 az osztalykoz also hatara..? Viszont oran 160-al csinaltuk,azert nem ertem..
0

Illetve meg hozza tennem azt is, hogy hasonlo feladatoknal is az osztalykoz alatt kicsivel levo szammal szamoltunk..miert van ez? Nem az osztalykoz minimumaval kellene?
Koszi!
0

Szerintem csak nagyjából veszik komolyan, hogy matekos pontossággal számoljanak, mert a mérési pontosság úgyis kicsi (egy osztályköz 10 centi). Szóval a gyakrolatban tök mindegy az a plusz-mínusz 1 centi.

Ehhez képest két tizedesjeggyel számolni viszont túlzásnak tűnik...

Mindenesetre igazolható, hogy így érdemes számolni. Vegyünk mondjuk egy olyan esetet, hogy összesen 3 mérés van csak, mind a 161-170 centis tartományban. Az összes többiben 0 a gyakoriság.
Azt várnánk, hogy a medián 165 centire jöjjön ki.

`3/2=1.5`
`Me = 160+(1.5-0)/3·10=165`

Kijött.

Érvelhetne viszont valaki úgy is, hogy 165.5 legyen ilyenkor a medián. Ekkor 160.5-lel kellene a mediánt számolni, de akkor sem 161-gyel.
2