Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamika

Főoldal » Középiskola » Fizika
545
Az α=30 fokos lejtőn fellökünk egy testet v=6m/s sebességgel. Milyen "h" magasságra jut, milyen "v" sebességgel ér vissza a kezdő helyzetbe ha a surlódási együtthatója 0.2?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`(sin\ 30°=1/2, cos\ 30°=sqrt3/2)`
A súrlódási erő:
`F_s=µ·m·g·cos\ α`
Ha `h` magasságra jut fel, akkor ekkora `s` utat tesz meg:
`h/s=sin\ α`
`s=h/(sin\ α)`

Kezdet mozgási energia:
`E_1=1/2·m·v^2`
A felső ponton csak helyzeti energiája van:
`E_2=m·g·h`
Ez kevesebb, mint a kezdeti energia, mert a súrlódás az `s` úton elfogyasztott belőle valamennyit:
`E_2=E_1-F_s·s`

Ebből eddig kijön `h`, számold ki. (Kiesik az `m`.)

Visszafelé is hasonló, ott is fogyaszt a súrlódás, ezért az aljára ennyi energia marad:
`E_3=E_2-F_s·s`
ami mozgási energia:
`E_3=1/2·m·v_2^2`
0