Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekházi 9.

Főoldal » Középiskola » Matematika
3364
Egy apa azt mondja a 8 éves lányának: "Amikor annyi idős leszel, mint most én, akkor leszek 60 esztendős leszek." Hány éves az apa?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia! Én így gondolkodtam:
Most a lány kora 8 év, apáé pedig legyen x év. Amikor a lány annyi idős lesz, mint az apja, akkor ő lesz x éves, édesapja pedig 60. Apa és lánya között ugyanannyi lesz a korkülönbség most is, mint amikor apa 60 éves lesz, ezt pedig kifejezhetjük ezzel az egyenlettel:
x - 8 = 60 - x
Ez megoldva:
2x = 68
x = 34

Tehát az édesapa most 34 éves. 26 év van közte és a lánya között, így mikor a lány lesz 34 éves, akkor valóban apa lesz 34 + 26 = 60 éves.
0