Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan számolom ki ezt az egyenletet?

Főoldal » Középiskola » Matematika
509
Csatoltam a képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Egy apró trükkel nagyon egyszerű.
0

Mivel nincs más ötlet, úgy veszem, hogy szabad a gazda.:-)

Először egy megjegyzés a feladat címéhez: ez nem egy egyenlet, hanem egy egyenlet rendszer, mégpedig a két ismeretlenes, elsőfokúak csoportjából.

A két egyenlet
27/(2x - y) + 32/(x + 3y) = 7
45/(2x - y) + 1 = 48/(x + 3y)

Mielőtt nekifognánk, célszerű elemezni a feladatot.
Ha az ötltet jönne, hogy hozzuk közös nevezőre az egyenleteket, akkor joggal kérdezhetné valaki, hogy mikor látott orvos? :-)
Nem marad más, mint célszrű tartalmú új változók bevezetése.
Igen ám, de mi legyen a változókban?
Az első ötlet, hogy a kétféle nevező legyen új változó.
Például legyen
2x - y = a
x + 3y = b
Ezekkel
27/a + 32/b = 7
45/a + 1 = 48/b
Ekkor, ha közös nevezőre hozzuk az egyenleteket, jobb oldalon megjelenik az új változók szorzat isa, amivel nagyon meggyűlik a bajunk. Ennél jobb ötlet kell.
Mi van a számlálókkal?
Kis nézelődés után rá lehet jönni, hogy az azonos nevezőjű tagok számlálója összetett szám és van - biztos nem véletlenül - legnagyobb közös osztójuk! Ha ezeket is bevesszük az új változókba...
A számlálók így is írhatók
3*9/(2x - y) + 2*16/(x + 3y) = 7
5*9/(2x - y) + 1 = 3*16/(x + 3y)
Az első törtek azonos része legyen
9/(2x - y) = a
a másodiknál
16/(x + 3y) = b
Ezekkel az egyenlet rendszer a kövevetkező képet mutatja
3a + 2b = 7
5a + 1 = 3b
A másodikat rendezve (változók az egyik, konstansok a másik oldalra) az új felállás
3a + 2b = 7
5a - 3b = -1
Így már sokkal barátságosabb a látvány, a többi már megoldástechnika kérdése.

Szorozzuk meg az első egyenletet 3-mal, a másodikat 2-vel
9a + 6b = 21
10a - 6b = -2
Adjuk össze őket
19a = 19
a = 1
Vonjuk ki az elsőből a másodikat
-a + 12b = 23
mivel a = 1
12b = 24
b= 2
Eddig megvolnánk, lássuk a kinevezett változók tartalmát
9/(2x - y) = a
16/(x + 3y) = b
Az előzőleg kiszámított értékeket behelyettesítve
9/(2x - y) = 1
16/(x + 3y) = 2
A törteket eltüntetve, a változókat bal oldalra írva
2x - y = 9
2x + 6y = 16
A másodikból az elsőt kivonva
7y = 7
y = 1
====
Ezt az elsőbe behelyettesítve
2x -1 = 9
2x = 10
x = 5
====
A gép forog, az alkotó pihen :-)

U.i: A kedves kérdező nemes feladata az eredeti egyenletekbe visszahelyettesítve ellenőrizni a megoldást.
0