Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Víz hőfok

Főoldal » Általános iskola » Fizika
575
Az alábbi kérdésben várom a segítségeteket:

Milyen arányban kell összekeverni az 90 fokos vizet a 30 fokos vízzel, hogy 40 fokos vizet kapjunk?

Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Van mondjuk 1 kg 90 fokos víz és x kg 30 fokos. Ez 1:x arányt jelent.

A 90 fokos lead ennyi hőt, miközben hőmérséklete 50 fokot csökken:
`Q=c_"víz"·1\ kg·50\ °C`
A 30 fokos felvesz ugyanennyi hőt, miközben hőmérséklete 10 fokkal nő:
`Q=c_"víz"·x\ kg·10\ °C`

Ez a két hő egyforma:
`c_"víz"·1\ kg·50\ °C=c_"víz"·x\ kg·10\ °C`
`50=x·10`
`x=5`

Vagyis 1:5 arány kell.
0