Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az x^2+px+q=0 egyenletben fejezzük ki p-vel és q-val...

Főoldal » Középiskola » Matematika
1067
Az x^2+px+q=0 egyenletben fejezzük ki p-vel és q-val az egyenlet gyökeinek összegét.
Ha lehet magyarázzátok már el. Előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenlet, másodfokú
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Másodfokú egyenletmegoldó képletbe behelyettesítesz:
Esetünkben:
a = 1
b = p
c = q
Így egyik gyöke:
(-p + gyök(p² - 4*1*q)) / 2
Másik gyöke:
(-p - gyök(p² - 4*1*q)) / 2

A 2 gyököt csak össze kell adnod, az lesz az egyenlet gyökeinek összege.

Összeadva:
(-p + gyök(p² - 4*1*q)) / 2 + (-p - gyök(p² - 4*1*q)) / 2 = -2p / 2 = = -p
Módosítva: 9 éve
0

Erre szolgálnak a Viéte-formulák
Függvénytáblázatot felcsapod a 23. oldalon, a másodfokú megoldóképlet alatt olvashatod:
A gyökök összege: x1+x2= -b/a
A gyökök szorzata: x1*x2= c/a
0