Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizikaaa

Főoldal » Középiskola » Fizika
1087
Segítség kellene a 3/a,b,c feladatokhoz.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A test sebességének két komponense lesz: egyrészt egy v0 állandó sebesség felfelé, másrészt egy szabadesés (g gyorsulással) lefelé.

a) Addig emelkedik, amíg az eredő sebessége 0 nem lesz, vagyis amíg a gyorsulásból eredő sebesség ugyanannyi nem lesz, mint v0.
Gyorsuló mozgás (g gyorsulással) pillanatnyi sebessége:
v = g·t
Ebből ki tudod számolni a t1 időt, amikor v=v0

b) Legnagyobb magasság: ahol t1 idő után lesz.
Biztos tanultátok ezt a képletet:

s = v0·t - 1/2·g·t²

Ide helyettesítsd be az a)-ban kiszámolt időt.

c) Elmozdulás: ahol éppen található 3s után.
Ez ugyanaz a képlet, mint b)-nél, t2 = 3s

Megtett út: Ha t2 < t1, akkor a megtett út megegyezik az elmozdulással.
Ha t2 > t1, akkor a megtett út több, mert először felment a csúcsig (nevezzük ezt a magasságot h-nak), majd lejött s-ig. A lejövő út h-s, vagyis összesen h+h-s
0