Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan írjam fel egyenlettel?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
840
Egy róka és egy nyúl 50 m távolságban meglátják egymást. A nyúl azonnal menekülni kezd, másodpercenként 15 m-t megtéve. A róka üldözőbe veszi, és másodpercenként 20 m-t tesz meg. Van-e a nyúlnak esélye a megmenekülésre, ha a menekülés irányában 140 m távolságra van az ürege.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Érdemes először meghatározni, hogy mennyi ideig tart mire a róka utoléri. Ezt a következő képpen lehet felírni: `15m/s*x+50m = 20m/s*x`.
Látszik, hogy felhasználtam a kettőjük közti távolságot, illetve a sebességüket, de a nyuszi üregének távolságát nem.
Ezt az egyenletet rendezve `x`-re kapsz egy értéket, és ha `150m/s*x > 140m`, akkor a nyuszi megmenekül.
0

A nyúl üregéig a rókának 50 + 140 = 190 m-t kell megtenni 20 m/s, a nyúlnak 140 m-t 15 m/s sebességgel.
Melyik ér oda előbb?
A róka ideje:
t(r) = 190/20 = 9,5 = (9 egész 1/2) s.
A nyúl ideje:
t(n) = 140/15 = 28/3 = (9 egész 1/3) s.
Mivel t(n) < t(r), tehát a nyuszi ér haza hamarabb, így róka úrfi hoppon marad. :-)
0