Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan írjam fel egyenlettel?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
884
Egy szigetről északi irányban elindul egy hajó, és 4 percenként 1 km-t tesz meg. Vele szemben közeledik egy másik hajó, amely 5 percenként 3 km-t halad. Hány perc múlva találkoznak, ha az első hajó indulásának pillanatában a második hajó 17 km távolságra volt a szigettől?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
sebesség - `s=v/t`
első hajó esetében `v_1=(1\ km)/(4\ perc)`
második hajó esetében `v_2=(3\ km)/(5\ perc)`
És a két hajó együttes útja `17\ km`
vagyis
`v_1*t+v_2*t=s`
`1/4\ (km)/(perc)*t+3/5(km)/(perc)*t=17\ km`
`t*(1/4+3/5)=17`
`t=17/((5+12)/20) = 17*20/17 = 20 perc`
Ellenőrzés
20 perc alatt az első hajó 5 km-t, a második 12 km-t, vagyis együtt 17 km-t tettek meg.
0