Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek Hétfőre kellene!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1817
1, Fiúk és lányok úgy ülnek a csónakban, hogy egymás mögé különböző neműek kerülnek. Hányféleképpen ülhet a csónakban

a) 1 fiú és 1 lány
b) 1 fiú és 2 lány
c) 2 fiú és 2 lány
d) 2 fiú 3 lány
e) 3 fiú 3 lány
f) 4 fiú és 2 lány
g) 4 fiú és 3 lány??


2, Ird fel a RÓKA betűinek összes sorrendezését!

a) A sorrendet hányszór kezded Ó betűvel?
b) A sorrendet hányszor fejezed be Ó betűvel?


3, Egy osztály létszáma 24. Hányféleképpen választható ki közülük

a) egy földrajz és történelemszertár felelős.
b) két hetes
c) egy földrajz, egy történelem, egy fizika és egy matematikaszertár felelős
d) egy négytagú küldöttség?


Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. a) 1 fiú és 1 lány - első helyre 2-en ülhetnek a másodikra a maradék: `2*1=2`
b) 1 fiú és 2 lány - sorrend csak lány fiú lány lehet, az első helyre a két lány közül valamelyik ül, vagyis `2*1*1=2` lehet a sorrend
c) 2 fiú és 2 lány - az első helyre 4-en ülhetnek, a másodikra 2, majd 1, 1, így `4*2*1*1=8` lehetőség
d) 2 fiú 3 lány - sorrend lány fiú lány fiú lány - első helyre 3 lány közül valaki, második helyre a 2 fiú közül valamelyik, majd a maradék két lány közül valamelyik és végül a másik fiú és a harmadik lány: `3*2*2*1*1=12`
e) 3 fiú 3 lány: `6*3*2*2*1*1=72` eset
f) 4 fiú és 2 lány - `\n\e\m\ \m\e\g\o\l\d\h\a\t\ó`
g) 4 fiú és 3 lány?? - `4*3*3*2*2*1*1=144`

2, Írd fel a RÓKA betűinek összes sorrendezését!
első helyre 4 betű kerülhet, másodikra 3, harmadikra 2 végül 1 - vagyis `4*3*2*1=24`
a) A sorrendet hányszor kezded Ó betűvel?
4 betű között oszlanak meg a a lehetőségek - így `24/4 = 6` eset esetén lehet Ó az első betű
b) A sorrendet hányszor fejezed be Ó betűvel?
4 betű között oszlanak meg a a lehetőségek - így `24/4 = 6` eset esetén lehet Ó az utolsó betű


3, Egy osztály létszáma 24. Hányféleképpen választható ki közülük
a) egy földrajz és történelemszertár felelős.
kiválasztunk 2 tanulót a 24-ből `((24),(2))`, de a 2 tanuló esetében számít a sorrend,
vagyis az összes eset `2*((24),(2)) = 2*(24*23)/2 = 24*23 = 552`
b) két hetes
Két tanuló kiválasztása, sorrend lényegtelen `((24),(2)) = (24*23)/2=12*23=276`
c) egy földrajz, egy történelem, egy fizika és egy matematikaszertár felelős
4 tanuló kiválasztása `((24),(4))`, csakhogy a kiválasztott tanulók sorrendje nem mindegy,
így 4*3*2*1 sorrend lehet a 4 tanuló esetében, így az esetek száma: `4!*((24),(4)) =255024`
d) egy négytagú küldöttség?
4 kiválasztása - sorrend lényegtelen `((24),(4))=10626`
Módosítva: 7 éve
0